Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Carthago delenda est

 
Carthago delenda est. “Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί”. Ο Κάτων ο πρεσβύτερος ποτέ δεν σταματούσε να προτρέπει τη Σύγκλητο για την καταστροφή της μεγάλης αντιπάλου της Ρώμης, της Καρχηδόνας. Σε κάθε συνεδρίαση της Συγκλήτου, σε κάθε μεγάλο ή μικρό ζήτημα που την απασχολούσε, η ομιλία του Κάτωνα απέληγε πάντα σε αυτή την ανατριχιαστικά κυνική φράση.
 


Carthago delenda est. Βιώνουμε τις πλέον δραματικές ημέρες της μεταπολίτευσης, ζούμε καθημερινά το ιστορικό βάρος των πολιτικών και κοινωνικών συμφραζομένων που οι επιγενόμενοι θα κληθούν να ερμηνεύσουν και να αποτιμήσουν με νηφαλιότητα.

Carthago delenda est. Μέσα στο πνιγηρό, ζοφερό αυτό σκηνικό, είναι πασιφανές ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα μονοπάτια ούτε με τον βούρδουλα μήτε με το καρότο των τροικανών. Γέρικος και άρρωστος αγωγιάτης, τρικλίζει μέσα στις λάσπες. Φορτωμένος με τα λάθη και τις αμαρτίες του, σέρνει με δόσεις στο χάος έναν ολόκληρο λαό.


Carthago delenda est. Ας μη γελιόμαστε. Οι σημερινοί πολιτικοί σχηματισμοί είναι η δική μας Καρχηδόνα, διόλου αστραφτερή και ισχυρή όπως η φερώνυμη πόλη - κράτος. Στη δική μας Καρχηδόνα δεν υπάρχουν Αννίβες• το Πανελλήνιο Σοσιαληστρικό Κίνημα, η Νέα Δημαγωκρατία, το Κομμουνιστικό Πτώμα Ελλάδας ο ΣΙΧΤΙΡΙΖΑ και το ΛΑΟΠΛΑΝΟΣ απλώς μας οδηγούν ευτάκτως στο χάος. Δυστυχώς, το πολιτικό μας σύστημα είναι μία Καρχηδόνα της οποίας συμβάλαμε στην ανέγερση. Το ετοιμόρροπο οικοδόμημα μας καταπλακώνει.

Carthago delenda est. Το βρικολακιασμένο μεταπολιτευτικό σύστημα με τις ρουσφετολικές παραφυάδες του έχει απλωθεί στη διοικητική μηχανή και απομυζεί κάθε ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας• οι κυβερνώντες άλλα ψηφίζουν, άλλα λένε και άλλα κάνουν• τα κόμματα σκιαμαχούν• βουλευτές διώκουν απηνώς στο Περιστύλιο όποιον τολμήσει να κάνει λόγο για βουλευτικά προνόμια• ηγετίσκοι της αντιπολίτευσης κοιτούν ανυπόμονα το ρολόι επιδιώκοντας την “ώρα μηδέν” της χώρας• ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται ότι το σύστημα αυτό χρειάζεται να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη; Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές του είναι μεγαλωμένοι στα κομματικά χοιροτροφία, άτομα ύψιστης ανικανότητας και ευθυνοφοβίας και άκρατου τυχοδιωκτισμού.

Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί. Φτώχια παντού. Όχι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική, αξιακή. Κατεβασμένα κεφάλια. Μοιρολατρία. Πώς μεταβλήθηκε η Ελλάδα σε θρυμματισμένο μπουκάλι σκοτς από τα σκυλάδικα του '80 και σε σάκο του μποξ του κάθε κρυπτορατσιστή Βορειοευρωπαίου; Με τι χρωστήρες ζωγραφίσαμε στον κατάλευκο καμβά του 21ου αιώνα την καταστροφή μας; Σε ποιους εμπιστευτήκαμε τα κλειδιά του μέλλοντός μας;

Δυστυχώς ως φαίνεται για να καταστραφεί ολοκληρωτικά η δική μας σάπια Καρχηδόνα, θα πρέπει πρώτα να καταστραφούν οι Καρχηδόνιοι.


Πηγή : ΣΚΑΪ                                                                 Στέλιος Ν. Κάνδιας   -   02/10/2011



Με αφορμή την αναφορά στο Carthago delenda ευκαιρία να παρουσιάσω κι ένα άλλο σχετικό δημοσίευμα (απ' όπου και η φωτογραφία) :


Et praeterea censeo Carthago delenda est*, ή, πάντα, η Πόλις εάλω!


Αναδημοσίευση ανάρτησης που είχε δημοσιευτεί πριν ένα έτος στις 29-5-2009. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας!

"Και γαρ οις μεν αιρεσις γεγενηται ταλλα ευτυχουσι, πολλη ανοια πολεμησαι. ει δ΄ αναγκαιον ην ή ειξαντας ευθυς τοις πελας υπακουσαι ή κινδυνευσαντας περιγενεσθαι, ο φυγων τον κινδυνον του υποσταντος μεμπτοτερος. Μετάφραση. Γιατί, όσοι είναι ευτυχισμένοι και έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πόλεμο και ειρήνη, θα ήταν παραλογισμός να προτιμήσουν τον πόλεμο. Αν όμως είναι αναγκασμένοι ή να υποχωρήσουν και να υποταχθούν αμέσως σε άλλους, ή να αναλάβουν τους κινδύνους και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, τότε είναι περισσότερο αξιοκατάκριτοι όσοι αποφεύγουν τον κίνδυνο, παρά όσοι τον αντιμετωπίζουν" [Θουκυδίδης, Ιστορίαι, βιβλίο ΙΙ, πργφ. 61. 1-2, δεύτερη δημηγορία Περικλή].
 
για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου