Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ελλάδα ... όπως λέμε Νιγηρία ;


Απ’ το ξεκίνημα της κρίσης στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα, το κυρίαρχο επιχείρημα, όσων υποστήριζαν τη "λύση των μνημονίων" και την «προστασία της χώρας» υπό την σκέπη της Τρόϊκας,  ήταν συνοπτικά το εξής ψευτοδίλλημα : Σωτηρία εντός ΕΕ ή έξοδος με άτακτη χρεωκοπία ;

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να μετατοπίσουν το πραγματικό δίλλημα που ήταν : διάσωση της χώρας με Ελληνικό Εθνικό Σχεδιασμό ή «νομιμοφανή κατοχή» με ξενοκίνητο σχεδιασμό ;
 

Με παράδειγμα – μπαμπούλα την περίπτωση της Αργεντινής*(1)  κυρίως, κατάφεραν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα φόβου ώστε να  εξαλείψουν τα κέντρα λογικής.

Ο κόσμος κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε μια «νόμιμη κατοχή» ή σε μια «αργεντινοποίηση»

Ανάμεσα στους στόχους των «σωτήρων» η κεφαλαιοποίηση ΟΛΩΝ των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, με την πώλησή τους σε "ιδιώτες επενδυτές" και η χρησιμοποίηση αυτών των κεφαλαίων για την αποπληρωμή του χρέους.

Ας και η Αργεντινή του 2013 έχει ανακάμψει σε σημαντικό βαθμό και καμία σχέση δεν έχει με την εποχή της κρίσης που συνήθως παρουσιάζεται στα γνωστά παράθυρα, ας προχωρήσουμε να δούμε που οδηγεί η απώλεια,  με την λογική της πώλησης,  των πλουτοπαραγωγικών πηγών μιας χώρας :

Νιγηρία : « … η χώρα είναι ένας από τους πετρελαιοπαραγωγούς γίγαντες όχι μόνο της Αφρικής, αλλά και παγκοσμίως.» *(2)

Αν και θα περίμενε κανείς η χώρα αυτή να είναι έστω αναπτυσσόμενη, όπως έχει καταγράψει η εκπομπή του Εξάντα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο : «…Στο πετρελαιοφόρο ΔΕΛΤΑ, μια από τις πλουσιότερες σε ορυκτό πλούτο περιοχές της γης, δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους, μόρφωση για τα παιδιά και φαγητό για κανέναν. Όταν οι κάτοικοι τολμούν να ζητήσουν τα αυτονόητα, οι επιθέσεις των ειδικών σωμάτων του στρατού και της αστυνομίας που εξοπλίζουν οι εταιρείες πετρελαίου, αφανίζουν από το χάρτη ολόκληρα χωριά. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και το 80% των σπιτιών της κοινότητας ισοπεδώθηκε κατά την επιδρομή του Ειδικού Σώματος του Στρατού το Φεβρουάριο του 2005.»*(3)

Τα παιδιά στη Νιγηρία ; «Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη μελέτη, τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Μονάδα Πληροφοριών του «Economist» δίνουν την απάντηση: τα παιδιά που θα γεννηθούν και θα μεγαλώσουν στην Ελβετία είναι τα πιο τυχερά. Οι χώρες που ακολουθούν - σε σύνολο 80 χωρών - είναι η Αυστραλία και η Νορβηγία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση, επτά θέσεις χαμηλότερα από την αντίστοιχη κατάταξη του 1988 που συμπεριελάμβανε συνολικά 50 χώρες. Αντίθετα, οι χειρότερες χώρες είναι η Ουκρανία, η Κένυα και τελευταία η Νιγηρία.» *(4)

Το επίπεδο φτώχειας ; «Είναι,για παράδειγμα, ενδεικτικό το γεγονός πως στο νιγηριανό βορρά το 72% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ποσοστό που περιορίζεται στο 27%στο νότο και στο 35% στο Δέλτα του Νίγηρα. Το 78% του πληθυσμού των150.000.000 Νιγηριανών «ζει» με λιγότερο από 1,28 δολάρια τη μέρα, ενώ η ανεργία και η κακοπληρωμένη εργασία μαστίζει σημαντικό μέρος της νεολαίας, παρά τους επίσημους χαμηλούς δείκτες που φέρουν την ανεργία στο 2,9%! Μάλιστα, ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι από το 80% των κερδών από τα εκατοντάδες δισ. που βγάζει ετησίως η Νιγηρία από το πετρέλαιο, επωφελείται μόλις το 1% του πληθυσμού».*(5)

Το παρόν και το μέλλον ; «…Ορισμένες περιοχές της Αφρικής διαθέτουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές εκείνες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

Και εκεί, όμως, σύμφωνα με τον Κότζο Μπάντου-Άντο, αναλυτή της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, οι συνθήκες δεν ευνοούν την πρόοδο.

«Όταν αναφερόμαστε στην κατανομή του πλούτου, για παράδειγμα στη Νιγηρία, πρέπει να λάβουμε υπόψη τη μακρά διάρκεια ενός στρατιωτικού καθεστώτος και κυρίως τη διαφθορά που υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό. Η κυβέρνηση δεν ήταν καθόλου αποτελεσματική στην ισότιμη διανομή των κερδών από τα πλούσια αποθέματα πετρελαίου στο λαό της χώρας. Η πρόκληση αυτή εξακολουθεί να προβάλλει μέχρι και σήμερα.

»Επίσης, στις χώρες της Αφρικής με κοιτάσματα πετρελαίου δραστηριοποιούνται εταιρείες από χώρες της δύσης που εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος μέρος των αποθεμάτων. Παρόλα αυτά, ο σημαντικότερος παράγοντας για την αναντιστοιχία μεταξύ των εσόδων από τη βιομηχανία πετρελαίου και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των αφρικανικών λαών, πιστεύω ότι είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών και η κάκιστη διαχείριση των κερδών.

»Επιπλέον, ορισμένες από τις εταιρείες δυτικών κρατών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, ενεργώντας κατά το επιχειρηματικό τους συμφέρον, έχουν κατά καιρούς προβεί σε αθέμιτες πράξεις. Δεν έχουν διστάσει δηλαδή να συνεργαστούν με αρχές που προωθούν τα σχέδιά τους, ακόμα και σε βάρος των κατοίκων ή της σταθερότητας στην περιοχή», λέει ο Γκανέζος αναλυτής.». *(6)

( σσ. η υπογράμιση δική μου, μήπως και εντοπίζουμε ομοιότητες)

Σε ανύποπτο χρόνο, σε συζητήσεις διαδικτυακές είχα επισημάνει τον ενδεχόμενο κίνδυνο μιας "αφρικανοποίησης" για την Ελλάδα, με προφανή κίνδυνο να χαρακτηριστώ γραφικός. Στην πορεία των εξελίξεων όμως έτυχε να διαβάσω δύο άρθρα που σχετίζονται με αυτό το θέμα και πιστεύω χρήσιμο είναι να τα διαβάσουν όσοι ενδιαφέρονται.

Το πρώτο έχει τίτλο Γάζα ή Νιγηρία θα γίνει η Ελλάδα ;  και το δεύτερο Ο πόλεμος στο Μάλι (για το ουράνιο, τον χρυσό και το πετρέλαιο) . ΕΙδικά με το δεύτερο, διαπίστωσα μια ατυχή συγκυρία καθώς και η Ελλάδα διαθέτει ανάλογα μεταλλεύματα και υδρογονάνθρακες (μεγαλύτερης αξίας) κι εντελώς συμπτωματικά είναι στην δίνη ενός "οικονομικού πολέμου", όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς σοβαρούς αναλυτές.

Κι αν τα  προηγούμενα μπορούν να χαρακτηριστούν κινδυνολογίες, η πραγματικότητα των αριθμών μας προσγειώνει επικίνδυνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τη  Νιγηρία στους δείκτες ανεργίας :  "... μόλις σε 25 χώρες του κόσμου η ανεργία ξεπερνά το 20% και η Ελλάδα με 27% βρίσκεται κάτω από τις χώρες Τζιμπουτί, Κονγκό, Ναμίμπια, Κόσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αϊτή, Κένυα, Μπουρούντι, Μαυριτανία, Σκόπια, Ρουάντα και Σουαζιλάνδη.
Πίσω της ακολουθούν: Δημοκρατία του Κονγκό, Αγκόλα, Ισπανία, Λεσότο, Νότια Αφρική, Παλαιστίνη, Νιγηρία, Ιράκ, Τσαντ, Σερβία, Ισημερινή Γουινέα και Κροατία.
Μεταξύ των χωρών αυτών, ο συνδυασμός με το χρέος αναδεικνύει την Ελλάδα μακράν πρώτη ... καθώς το χρέος του 170,6% σε σχέση με το ΑΕΠ τη φέρνει στην κορυφή του σχετικού πίνακα." *(7)


Στην "γειτονική" Γκάνα "Η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις του (ΔΝΤ) για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και αποκρατικοποιήσεις, έχει "επιτύχει τους στόχους". Πλέον η οικονομία της χώρας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου και είναι πρώτη στην Αφρική!

Την ίδια στιγμή, όμως, 4.000 σχολεία δεν έχουν κτίρια και οι μαθητές κάνουν μάθημα κάτω από τα δέντρα. Στις κλινικές στα βόρεια της χώρας αντιστοιχεί ένας γιατρός για 161.000 κατοίκους! Και οι μικροκαλλιεργητές, χωρίς καμιά υποστήριξη από το κράτος, έχουν αφεθεί να λιμοκτονούν, παλεύοντας μόνοι τους στον ωκεανό της ελεύθερης αγοράς." *(8)


Καθώς η σημαντική διαφορά των άρθρων στο ίντερνετ, σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους των ΜΜΕ, είναι η δυνατότητα ανανέωσης  των σχετικών πληροφοριών, αντιγράφω ένα, μεταγενέστερο χρονολογικά, απόσπασμα άρθρου που θέτει ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς : "Πριν από δύο χρόνια όταν αναθερμάνθηκε το θέμα των ερευνών πετρελαίου στην Ελλάδα, γινόταν λόγος για το πρότυπο που πρέπει να έχει η Ελλάδα, δηλαδή τη Νορβηγία. Μόνο που με όσα μεσολαβούν και έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα , μάλλον προς Νιγηρία οδεύουμε." *(9)  (11/4/13)
Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
 


 
Ακόμα και να θεωρήσει κάποιος ότι όλα αυτά είναι «κακοί εφιάλτες» που ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να μας αγγίξουν σαν χώρα (κανείς δεν το εύχεται αυτό)  μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και αποδεχόμαστε ότι οι «εταίροι και σωτήρες μας» επιβάλλουν ;


Το σίγουρο είναι ότι οι «εταίροι και σωτήρες μας» μεριμνούν για το δικό τους συμφέρον. Εμείς κοιτάζουμε το δικό μας ;



 
 

 

 
 
Παραπομπές :

* (1)   Για την περίπτωση της Αργεντινής και πως έχει "ξεπεράσει" την κρίση διαβάστε εδώ
 



 


ΥΓ : όσοι αντέχουν να δούν κάποιες εικόνες φτώχειας, 
         στη σύγχρονη Ελλάδα, ας πατήσουν εδώ με δική τους ευθύνη
         και ας αναλογιστούν τι έρχεται ...

 

 
 
Γιάννης Μ.                              
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου